KARIKA LÍVIA felvidéki festőművész kiállítása - Szépség és Szeretet

Karika Lívia

- Csenkén született (Čenkovce),
- magyar tannyelvű ált.iskola és gimnázium , majd a Nyitrai Pedagógiai Kar,
- Dunaszerdahelyen (Dunajská Streda) él, képzőművészeti nevelést tanít,
- kézműves foglalkozásokat tart a gyerekeknek, és meditációs ezoterikus festészetet tanít felnőtteknek,

- Festészettel 1996 óta foglalkozik,
- addig, szabadidejében a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes tagja volt
Eddigi kiállításainak helyszínei a teljesség igénye nélkül; Dunaszerdahely - Somorja - a Csallóközi Múzeum - a Csemadok Galéria Komáromban, a Csallóközi Ezoterikus Fesztivál, Budapest, Prága a Magyar Kultúra Háza, Pozsony, Győr és most Ismét Budapesten,

1996-ban ezüst fokozatot, majd 1998-ban arany fokozatot nyert néhány alkotásával Breznóbányán (Brezno) az ún. "Chalupkovo Brezno" országos alkotóversenyen. 1997-től 2002-ig minden évben részt vett, és ez alkalmakból különböző díjakat kapott alkotásaiért, az ún. "Výtvarné spektrum" (Képzőművészeti spektrum) szlovákiai vándorkiállításain.

Saját szavaival így vall művészetéről;

- elsősorban a fény megfestése érdekel. Nemcsak a külső, látható fényé, hanem a belső, a minden élő és élettelen dologban létező energiáé is. Egy-egy fában, virágban nemcsak magát a látványt, hanem a számomra kisugárzó szépséget, a hangulatot, a belső energiákat is igyekszem ábrázolni,
- keresem a kapcsolatot a látható és láthatatlan világ, a fent és lent, a mikrokozmosz és a makrokozmosz között, vizsgálva a mindent átható éltető energiát, a fényt.

- a színek számomra a fény kifejező eszközei, élő energiák.
- képeimen sok a szimbolikus értelmű elem, és a leegyszerűsített forma.

- az utóbbi időben alkotás előtt gyakran meditálok, igyekszem harmóniába kerülni önmagammal és a világgal, összekapcsolódni az univerzum pozitív energiáival.

- a festés során törekszem a bennem rejlő szépet és jót kifejezni, illetve a negatívumokat feloldani, átalakítani. Fontos számomra az elkészült kép kisugárzó ereje. Szeretnék olyan képeket festeni, amelyek szebbé és jobbá teszik a világot.

- igyekszem szem előtt tartani Margit Neumann Thomsen (dán ezoterikus festő, sz: 1948) tanítását, aki a képekről ezt mondja: "Ha valaki olyan képet néz, amelyet egy krízisben levő ember festett, akkor ezzel a krízissel azonosul. Ha azonban azzal a szándékkal festette, hogy ezt megoldja, akkor ez pozitív, mert segít a megoldást átélni. Az az ember, aki megnéz egy képet, amely a szépség frekvenciájával született, segít neki az életben. Ez a jövő egyik gyógyítási formája. Legbelső lényegében a művészet nem más, mint a szépség isteni megnyilvánulása, amelyet úgy is hívnak, hogy szeretet."

Ez az idézet adta a mostani kiállítás címét is; "Szépség és szeretet"

Mit lehet ehhez még hozzátenni?
Amikor először néztem meg a képeket a következő szavak - fogalmak íródtak bennem, sorrendben, az un. első benyomás;
- repülés - elvágyódás - gyönyörű színek - intenzív kisugárzó energiák - lágy és mégis karakteres tartalmak - nyugalom - lebegés - "nőies" festmények, a szó legpozitívabb értelmében.

Amikor meg a képek címeit olvastam, a címek egy rövid verssé álltak össze;

Karika Lívia - festmény cím vers:

Mandala,
Lótusz - Virág - Aura,
Csepp Halak és Láng,
Fényörvény,
Madarak mennek - Elrepülünk - Égi ösvényen - Angyalok visznek,
Angyalkák.

Dr. Csiszár Róbert

2009. febr. 27.